Onderhoud en vervanging van uw afzuigkapfilters.

De dampkap is van groot belang in de hedendaagse keuken. De toevoer van zuivere lucht en afvoer van vervuilde lucht zijn onontbeerlijk in een vertrek zoals de keuken. Bij het koken komen immers onaangename geurtjes en vette dampen vrij die ook verwijderd moeten worden.

koolstoffitler wasemkapHet vervangen van een koolstoffilter.

Wanneer u uw dampkap in hercirculatiestand gebruikt, dient u uw koolstoffilter regelmatig te vervangen. Een koolstoffilter is niet wasbaar. We raden aan het koolstoffilter 2 tot 4 maal per jaar te vervangen. De verzadigde koolstoffilter is onschadelijk en mag bij het gewone huishoudafval gegooid worden. De referentie van de koolstoffilter die in uw dampkap past, wordt aangegeven op het typeplaatje. Noteer de datum waarop de filters werden vervangen zodat u tijdig nieuwe filters plaatst.

U zult het snel merken als de filter niet meer bruikbaar is. Het koolstoffilter zuivert de lucht op een natuurlijke manier van vetstoffen. Indien dit niet meer gebeurd zullen de geuren niet meer weggezogen kunnen worden, en zal er dus geurhinder ontstaan. De actieve koolstof is dan verzadigd door de vele vetstoffen en dient vervangen te worden.

Het schoonmaken van het metalen vetfilter

Hoe meer verzadigd de vetfilters zijn, hoe minder goed uw dampkap werkt.
Sommige dampkappen zijn uitgerust met een verklikkerlampje zodat u steeds weet wanneer u de filters moet reinigen of vervangen. Indien uw dampkap geen verklikkerlampje heeft, raden we aan uw vetfilter om de 2 maanden te reinigen. Raadpleeg de handleiding voor demontage-instructies. 

De vet- of metaalfilters dienen niet vervangen te worden daar zij op een eenvoudige manier te reinigen zijn door ze onder te dompelen in heet water met afwasmiddel, of in de vaatwasser te plaatsen.
Er bestaan verschillende soorten metaalfilters:

Hoewel deze filters heel lang meegaan, is ook hier de levensduur ervan niet onbeperkt. Meestal gaat dit type filter wel de hele levensduur van de dampkap mee.
Er bestaan ook zogenoemde “gecombineerde filters” die een combinatie zijn van een metaalfilter met een vervangbare filter.

De universele vervangbare afzuigkapfilters.

De universele vervangfilters worden steeds minder toegepast in nieuwe dampkapmodellen. Voor de afzuigkappen die deze filters wel hebben is er een ruime keuze aan filters. Na een zekere gebruikstijd dienen de filters uit de wasemkap verwijderd te worden en vervangen door een nieuwe. Meestal bestaan ze uit volgende materialen: papier, synthetisch schuim of ongeweven synthetisch materiaal (non-woven).

Het schoonmaken van de buitenkant van de wasemkap (afzuigkap)

Afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: gekleurd plaatstaal, glas, RVS – inox, enz.
Bij bepaalde modellen worden verschillende materialen verwerkt bv.glas en RVS.
Om het buitenoppervlak schoon te maken, ongeacht het materiaal, gebruikt u een zachte spons en een ontvettend product. Dit moet voldoende zijn voor de reiniging van het buitenoppervlak.
Gebruik geen schuurspons of harde borstel die glas of inox beschadigen.

Hoe weet ik dat mijn dampkap vuil is?
Uiteraard kunt u dit zien als de afzuigkap zichtbaar vuil is. Als dit niet het geval is kunt u op een eenvoudige manier te weten komen of de afzuigkap schoon gemaakt moet worden. (vooral de filter dan.)

Schakel de dampkap in en hou vervolgens een vel keukenpapier tegen de onderkant. Zuigt de dampkap zo dat het keukenpapier blijft plakken, dan is de zuigkracht goed genoeg en dan is er geen enkel probleem. Indien het keukenpapier neervalt zal het vet en vuil te zeer zijn aangekoekt en zal de optimale werking van de dampkap niet langer gegarandeerd zijn.
Het vet en vuil verhindert de dampkap om de normale zuigkracht uit te oefenen. Filter en misschien ook afvoer zullen even schoon gemaakt moeten worden.

Reiniging van de dampkap
Hoe regelmatiger u de dampkap reinigt hoe sneller dit zal gaan.

Enkele tips om het reinigen gemakkelijker te laten verlopen.

Een ontvettend product, gezien de grote hoeveelheid vetstoffen die vrijkomt, is noodzakelijk bij het poetsen van binnen –en buitenkant van de afzuigkap.

  1. Om filter en rooster efficiënt te reinigen kan men beide best een tijdje laten weken in heet water met een beetje afwasmiddel of ontvetter. Mocht u beschikken over een vaatwasmachine dan kunt u ook het rooster en filter regelmatig in de vaatwasser reinigen.
  2. Ook vaatwaspoeder kan zeer handig zijn bij het poetsen van de dampkap. Een mengsel van vaatwaspoeder en water is ideaal om vet en plakkerige aanslag te verwijderen op en in de afzuigkap.
  3. Een truukje voor een schone dampkap: Schakel de dampkap in en laat wat water en citroensap een tijdje op het fornuis koken. U zult zien dat de afzuigkap opmerkelijk beter te reinigen valt.
  4. Met een beetje olie op een doekje kan je de dampkap vetvrij krijgen.
  5. Slaolie is perfect om de wasemkap te laten glanzen.
  6. Het reinigen van het filter zal veel vlotter verlopen wanneer dit maandelijks of tweemaandelijks gebeurt. Bij het reinigen met de vaatwasmachine zal de kleur van de filter aangetast worden. Indien u de filter met de hand afwast zal deze echter niet verkleuren. Het koolstoffilter dient men 2 tot 4 keer per jaar te vervangen.